Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Oružani sukob u Republici     Hrvatskoj1991 - 1995

Početna stranica

Osnovne informacije

Knjiga osoba nestalih na području Republike Hrvatske, Četvrto izdanje

Četvrta Knjiga osoba nestalih na području Republike Hrvatske pripremljena je u svibnju 2015.


img_flw_pl_nepal.jpg 
@ICRC
Rat na području Republike Hrvatske od 1991. do 1995. godine ostavio je u neizvjesnosti više tisuća obitelji koje su izgubile svoje najbliže. Obitelji nestalih od samih početaka trpe strah i patnju zbog neizvjesnosti što se dogodilo njihovim članovima koji protekom vremena ne jenjavaju. Naprotiv, bol zbog nestanka člana obitelji, s vremenom ostavlja sve dublje posljedice na obitelji,  a u konačnici i na samo društvo.

Pitanje osoba nestalih tijekom rata u Republici Hrvatskoj jedno je od najvažnijih humanitarnih pitanja ratnih posljedica. Djelovanjem nadležnih državnih tijela na čelu s Upravom za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, Međunarodnog odbora Crvenog križa, Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa te brojnih nacionalnih društava i drugih partnera Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, utvrđena je sudbina većine osoba nestalih na području Republike Hrvatske. Međutim, brojne obitelji još uvijek nisu ostvarile svoje temeljno ljudsko i humanitarno pravo – saznati istinu što se dogodilo njihovim najbližima.

Knjiga osoba nestalih na području Republike Hrvatske izdana je s namjerom pomaganja članovima obitelji nestalih osoba u ostvarenju njihovog prava na istinu o sudbini svojih najbližih. Knjiga je i apel javnosti da svojim saznanjima i informacijama pridonesu procesu traženja i rasvjetljavanju sudbina nestalih osoba kao i način senzibiliziranja o postojanju ovog problema u još uvijek velikoj mjeri, a koji neprestano opterećuje zarastanje ratne traume. Knjiga je jednako tako i sredstvo u procesu traženja, koje pokazuje kontinuirano zalaganje i napore nadležnih državnih tijela te međunarodnih i humanitarnih organizacija u želji za konačnim rješavanjem pitanja nestalih osoba.

Budući se radi o „živom“ popisu nestalih osoba koji se iz dana u dan mijenja, ovo je četvrto izdanje do sada. Prvo izdanje objavljeno je 2006. godine, drugo 2010., a treće u travnju 2012. godine. Od posljednjeg izdanja (31. ožujka 2012. godine) riješena su 244 zahtjeva za traženjem, a otvoreno je 60 novih zahtjeva.

Ovo, četvrto izdanje Knjige sadrži odvojene popise: popis 1.716 osoba nestalih na području Republike Hrvatske i popis 422 osobe za koje se zna da su smrtno stradale, ali nije poznato gdje su njihovi posmrtni ostaci, što ukupno čini 2.138 neriješenih slučajeva (na dan 1. svibnja 2015. godine).

Knjiga osoba nestalih na području Republike Hrvatske nastala je u suradnji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja i Hrvatskog Crvenog križa, uz provjeru i suglasnost  Crvenog krsta Srbije te Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica te u konzultaciji s Međunarodnim odborom Crvenog križa.

Obitelji imaju pravo znati istinu o sudbini svojih najbližih. Njihovo pravo naša je zajednička obveza zbog uvažavanja žrtve njihovih najbližih i ublažavanja njihovih patnji kao i stvaranja stabilnog ozračja za miran život sadašnjih i budućih generacija.

Ovaj popis je internet verzija Četvrtog izdanja Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske


Kontakt

Hrvatski Crveni križ
Ulica Crvenog križa 14/1
10 000 Zagreb
Hrvatska
Tel: +385 1 46 55 814
Fax: +385 1 46 55 365
Obrazac za kontakt

Ili kontaktirajte Službu traženja Nacionalnog društva Crvenog križa/Crvenog polumjeseca u zemlji u kojoj se nalazite.
Internet stranica za obiteljske veze
Ova Internet stranica, posvećena osobama nestalima u vezi s oružanim sukobom u Republici Hrvatskoj, dio je Internet stranice Crvenog križa i Crvenog polumjeseca za obiteljske veze.

Saznajte više (na engleskom):